Neleri planladık, neleri yapmayı planlıyoruz ?

 

Etaplara ayırdığımız genel planımızın, birinci maddesi, herhangi bir işe başlamadan önce, o işin zamanını belirlemek olmalı diye düşündüğümüz için, "Ne zaman taşınabiliriz" idi. Olası gecikmeleri de dikkate alarak, en yüksek ihtimale sahip tarihi belirledik.

İkinci olarak, bu planımızı gerçekleştirebileceğimiz, hedef bölgeleri belirlemek üzere, bir kaç sene süren bir araştırma sonrasında, bölgemizi belirledik.

Üçüncü olarak, bölgedeki arazileri, büyüklüklerini, fiyatlarını araştırdık. Bu süreç de yaklaşık 1.5 yıl sürdü.

Arazi ve yer tespitinden sonra, dördüncü aşama olarak, tam anlamı ile içimize sinen, her noktasından yararlanabileceğimiz, kullanışlı bir ev inşa ettirmek için gerekli çalışmaları yapmaktı. Bu amaca yönelik olarak, her odasını, yaşam alanını ve bölmesini kendimize göre belirlediğimiz evimizi ve ev ile bütünleşik, eğlence ve dinlence alanlarını tasarlayarak kağıt üzerinde çizdik, daha sonra bu taslakları cad cam üzerinde dizayn ettik, yerleştirdik, 3d çıktılarını hazırladık. 

Beşinci aşamada ise, bahçe düzenimizi, bu düzen içerisinde yetiştirmeyi planladığımız canlıları tespit ettik. (Bu konu çok kolay değil gerçekten çünkü bizler gibi saksıda çiçek yetiştirmekten başka bilgisi olmayan kişiler için, içinden çıkılması zor bir labirent gibi. Çok fazla araştırma ve deneme istiyor.)

Altıncı aşamamız, bahçe duvarları ve duvarların etrafındaki çevre düzenlemeleri idi.

Ve planlamanın en son ayağında ise su kaynakları, geri dönüşüm, doğal enerjilerden faydalanma gibi faktörler içeren çok detaylı bir altyapı tasarımı yaparak, aşamaları sonlandırdık.

Defalarca ve defalarca yapılan değişiklikler, düzeltmeler, iyileştirmeler sonrasında, gerçekten de hayallediğimiz ile bire bir örtüşen yapı oluştuğuna kanaat getirdikten sonra, gerçekleştirme aşamasına geçtik.
 
Hali hazırda, tasarımı tamamen bize ait olan taslaklarımız üzerinde mühendislik ve mimarlık çalışmalarını yaptırdık. Ruhsatımız alndı, projelerimizin inşa aşaması başladı ve devam ediyor.

İnşaatın her detayını takip ediyor ve çeşitli bahaneler ile değiştirilmek istense dahi, isteğimizin dışına çıkılmasına müsaade etmiyoruz.

Bu konuya öellikle dikkatinizi çekmek istiyorum çünkü gerçekten de önemli. Elinizde detaylı projeleriniz olduğu halde, müteahhit, usta, kalfa olmadık yanlışlıklar yaparak, işleri berbat edebiliyor veyahut kendi özgün planlarınızın dışına çıkarak, kendi yapmak istedikleri şekillere yönlendirmeye çalışıyor, her yolu deneyebiliyorlar. Şahsen bu konuda çok fazla tartışma yaşadım. Bu yapıda bizim yaşayacağımızı, günahları ve sevapları ile bize ait olacağını, biz ne istiyor isek onu yapmaları gerektiğini anlatmak, anlamalarını sağlamak epey zahmetli oldu. 


Şimdi gelelim neleri yapacağımıza..

Kısmet olur ise birkaç ay sonra evimiz bitmiş olacak. Ev bittikten sonra, yapacaklarımız da şimdiden planlanmış durumda.

Bir kaç ay boyunca, yeni evimize gidip gelerek, ayrıntıları inceleyecek, gözden kaçırdığımız veya uygulamadan meydana gelen herhangi bir eksiklik, kusur veya hata var ise, bunları tamamlamak, iyileştirmek ve geliştirmek için gereken çalışmaları yapacağız.

Daha sonra ise, teoride çizerek hazırladığımız bitki ve ağaç yerleşimlerini, bahçe olarak kullanacağımız arazi üzerine pratikte uygulayacağız. Dikkate alacağımız husus bölgeye, bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun ağaçları tespit etmek. 

Bunun ardından, sebze ve çiçek adalarını imal edeceğiz. Evimizin bulunduğu arazi üzerinde, boşta kalan her toprak parçasını da bu şekilde değerlendireceğiz.

Bizim tahminlerimize göre, tüm işlemler 4 ila 6 ay arasında bir zamanımızı alacak.

Sürenin bu kadar uzun olması, halen çalışmamızdan ve kısıtlı sürelerde ilgilenebilecek olmamızdan kaynaklı. Bir diğer etken ise, oğlumuzun kısa dönem askerliğini bitirdikten sonra başlayacağı yoğun ve yorucu yaşantısına ait altyapıyı, bugünden hazırlama ve daha kolay ilerleyebilmesini sağlama isteğimiz.

Planlarımıza göre, bütün bu süreçlerin geçilmesi, 2016 yılının ilk aylarını bulacak diye hesaplıyoruz. (Elbette bu hesaplar her şeyin sorunsuz gideceği üzerine kurulu. Bir dakika, hatta bir saniye sonra neler olacağını hiçbirimiz bilemiyoruz.) 

Her şey yolunda gittiği takdirde ise, son aşama olarak, artık içerisinde bulunmaya tahammül edemez hale geldiğimiz İstanbul'dan, (ecel eriştiği zaman aile kabristanına defnedilmek hariç) bir daha asla dönmemek üzere ayrılacak ve Yeşiltepe'ye yerleşeceğiz.

Yerleştikten sonra ki planlarımız ise, öncelikle kendi alışkanlıklarımız doğrultusunda tükettiğimiz, sebze ve meyve türlerini yetiştirmek, kurutmak, salça, konserve, gibi yan ürünleri yapmak ve bunların ihtiyacımız kadar olan kısmını ayırdıktan sonra, fazlalarını aile, akraba, eş dost ile paylaşmak.  

Diğer bir plan ise, Akbük limanına bağlı, küçük bir tekne sahibi olmak. Kah koyları dolaşmak, kah olta sallayıp balık avlamak, kah eş dost ziyarete geldiğinde onları ağırlamak için çok faydalı olacağı kanısındayız.

Bölgede araç olarak UTV ve ATV kullanmayı düşünüyoruz. Civardaki henüz katledilmemiş doğal arazileri gezmek, keşfetmek, habitat yapısını incelemek ve hatta bir kısmını kendi arazimize taşıyarak, sürdürülebilir hale getirmek için bu tür araçlar daha kullanışlı olacak kanaatindeyiz. Ayrıca arazimiz için gereken malzemelerin naklinde de kullanmaya çok uygunlar. 

Şimdilik yazacaklarımız bunlardan ibaret. Tabi ki kendi yaşantımızın kalitesini artırmak için düşündüğümüz bir kaç ekstra var ancak bunlar bireysel konular olduğu için, paylaşmaya değmeyecek özellikteler.


"Yağ hay mübarek
Şarıl şarıl,
Yıka taşları toprakları
Tarlalar yeşerinceye dek.
Artık geçti hüzün taşımanın modası
Getir bize yeşillik, neşe getir.
Sendedir bütün nafakamız
Bil ki bütün ümidimiz sendedir.
Yıka taşları toprakları
Şarıl şarıl,
Tarlalar buğday bekler senden, çocuklar ekmek.
Dünyanın da yüzü yıkanmak gerek,
Yağ hay mübarek."

(Cahit Külebi)