Zemin Yapısı

Yeşiltepe bölgesi, genel olarak blok kayalardan oluşan bir zemine sahip.

Her ne kadar, yükselti, eğim ve çukur sayılabilecek bir arazi görünümü gösterse de, genel anlamda baktığınızda yumuşak toprak hemen, hemen hiç yok.

Toprağın 15-20 cm. kadar kalınlıktaki üst yüzey tabakasını kaldırdığınız anda, blok veya çok büyük kayalardan oluşmuş bir zemin ile karşılaşıyorsunuz. Arazinizin kotlarını eşitlemek için zemini düzeltmeniz gerekiyor ve bu işi yapabilmek için, en az 30 tonluk, hidrolik kırıcı aparatı olan, Kato diye adlandırılan bir iş makinasına ihtiyacınız var. (Kato aslında Japon menşeli iş/tarım makinesi markasıdır fakat tanımlama şeklinde yer etmiş )  15 tonluk veya daha düşük kapasiteli kepçe veya ekskavatörler bu bölgede hiç bir işe yaramıyor. Bu konu ile ilgili, ileriki günlerde yayınlayacağımız görseller, ne demek istediğimizi çok daha iyi anltacaktır. 

Arazinizde bahçecilik veya ufak çapta sebze/meyve yetiştiriciliği yapmayı planlıyorsanız,  elde kullanılan, elektrikli veya benzin motorlu burgu makinaları ile fidan veya fide dikimi yapmaya çalışmak sonuç vermeyecektir. O nedenle arazinin zeminini düzleştirmek dışında, en az 50cm. derinliğe kadar hafriyat aldırmanız ve daha sonra, elenmiş bahçe veya tarla toprağı getirterek, yüzeye sermeniz gerekiyor. Anlayacağınız, zemin çok kayalık ve sınırlı sayıda bitki/ağaç dıçında, kendi başına ekim yapmaya izin vermiyor.

Bölgeye girdiğinizde, yeşil bir ortam göreceksiniz fakat bunlar yıllar içerisinde oluşan yabanıl ağaç, bitki örtüsünden meydana gelmiş. Bölge insanının kendi bahçelerinde yetiştirdiği bitkiler ve zamanında kooperatif tarafından ıslah edilmiş sınırlı çaptaki sahalar küçük bir oranı oluşturuyor. Verimsiz meyvelere sahip, çok sayıdaki yabani zeytin ağaçları ise bölgenin yeşilinde büyük pay sahibi.

Biz bölgeyi ilk incelediğimizde, villa sakinlerin çoğunun hemen hepsinin bahçelerini beton, mermer veya mıcır ile kapladıklarını görmüş ve çok yadırgamıştık. Öyle ya, kocaman bahçen var ancak mermer veya taş ile kaplıyorsun ?? Herhalde çoğunluk yaşlı insanlar, toprak v.b. uğraşmak istememişler, yahut tembeller ordusu buraya yerleşmiş diye fikir yürütmüştük, fakat zeminin işlemesindeki zorluğu görünce, farklı düşünmeye başladık. 

İlk başlangıçta, birkaç bin TL (sadece bahçe yapılacak ise, tek arazide 6-8k, ev ve müştemilatı da yaptırılacak ise 17-20k civarı) harcama ile toprağı ıslah etmek mümkün fakat planlama yaparken bu masrafın karşınıza çıkacağını dikkate almalısınız. Buna ilaveten, zemin işleme sorunu nedeni ile çevre duvarı masrafı da belirli oranda yüksek çıkacaktır.


İklim Yapısı

Bölge, Ege ve Akdeniz ikliminin ortasında yer aldığı için, genellikle sıcak fakat rakım olarak yüksekte bulunduğu için rüzgar yeterince esiyor, havadar ve nem oranı düşük.

Yerleşik sakinlerden edindiğimiz bilgiye göre, ortalama 9 ay güneş var, 6 ay kadar sürekli sıcak, 3-4 ay kadar ılıman ve serin, 2-3 kadar ise soğuk. Soğuktan kastım, bölgede kar yağışı olmuyor. Konuştuğumuz kişiler arasında 0 derecenin altına düştüğünü veya kar yağdığını hatırlayan kimse olmadı.

Yağmur pek fazla düşmüyormuş ancak düştüğü zaman, kısa veya orta süreli, şiddetli sağanaklar şeklinde oluyor imiş. Senede 4-5 defa, toplamda ise 15 gün kadar yağışlı geçtiği bilgisini verdiler.

Bu bilgilerden yola çıkarak, ısınma, serinleme, sulama gibi hususlarda kendinize bir plan oluşturmanız mümkün.

Şahsi önerim, arazinizin içerisinde bir yağmur suyu toplama tankı inşa ettirmeniz. Bu sayede, çatılardan, drenajlarınızdan ve hatta klima çıkışlarından gelen suları bu tankta toplayarak, havuz veya bahçe sulamasında kullanabilirsiniz. Böyle bir tankın, gittikçe kuraklaşan ülkemizin şebekeden dağıtılan su kaynaklarını gereksiz yere israf etmenin azda olsa önüne geçmesine yarayacağını ayrıca bahçenizde yahut ileriki dönemlerde olası kuraklık tehdidine karşı ihtiyaç duyduğunuzda basit arıtma yöntemleri ile tüketim için kullanabileceğiniz, doğal su stoğu sağlayacağını da göz önünde bulundurmalısınız. 

Temelden başlayan, iyi planlanmış bir iç izolasyon ve yine iyi araştırılarak uygulanmış çatı ve dış cephe yalıtımı ile binanızı inşa ettirdiğiniz takdirde, ısınma ve serinleme için klima yeterli olacaktır. Sıcak su ihtiyaçlarınızı ise, gün ısı tabir edilen güneş enerjili sistemler ile karşılayabilirsiniz. Günısı sistemi kuracaksanız, naçizane önerim, tankınızı çatı altına koydurmanız yönünde. Hem çatınızdaki o çirkin görüntüyü engellemenizi, hemde tankınızın dış etkilere maruz kalmasını önleyeceği için çok daha uzun süreler, sorunsuz kullanmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, sıcak su tankına ilave edilen termostatlı bir rezistans sayesinde, evinizin içerisine ilave termosifon veya şofben koydurmanıza gerek kalmayacaktır. Bu konuda marka, model, teknik spesifikasyonlar gibi bilgileri edinmek istediğinizde, çekinmeden sorun.