Yeşiltepenin Tarihçesi


Hemen paniklemeye gerek yok. :) Sizlere M.Ö. tarihlerden başlayarak, günümüze kadar geçen tarihi olaylardan bahsetmeyeceğim.

Bölgenin özeti diyebilirsiniz.

Yeşiltepe bölgesi, bozkır, atıl şekilde durur iken, imara açılan çok büyük bir bölgenin, büyükçe sayılabilecek bir parçası aslında.

Öğrenebildiğim kadarı ile 1992-1994 seneleri arasında, bir kısım insanlar biraraya gelerek S.S. Yeşiltepe Yapı Kooperatifi adında bir yapı oluşturmuş.

Amaçları, üyeler ile el ele verip, araziyi, her biri 700 m2 civarında, %15 oturumlu, 6.5m h/max imara sahip, yaklaşık 2.100 parsel oluşturmak ve gerekli alt ve üst yapı projeleri hazırlandıktan sonra da, bu parselasyonu yapılan araziler üzerinde, standart 2 katlı villalar inşa ederek bir villa kent oluşturmak imiş. 

Başlangıçta işler yolunda gitmiş ancak büyük ölçekli her kooperatifte yaşandığı gibi aksilikler çıkmaya başlamış. 

Arazilerin bir kısmı satılamamış, üyelerin bazıları hazır projeli villaları beğenmemiş, bir kısmı beğenmiş ancak villaları inşa edecek aidatları ödememiş, bir kısmı ise cüzi orandaki aidatlarını aksatmış.

Bunun üzerine, kooperatif yönetimi villaları inşa etme planını değiştirerek, üyeleri kendi arazilerinde, bireysel tapularını almaları ve kendi istedikleri projeyi uygulamaları için serbest bırakmış.  

Gelgelelim, bir takım üyeler bunu uygularken diğer bir takım üyeler, kendilerine göre çeşitli nedenlerden dolayı arazilerini satışa çıkarmayı tercih etmiş, yine bir kısım üyeler ise, yatırım amaçlı düşünerek arazilerini ellerinde tutmaya devam etmişler.

Biz arazimizi böyle satın aldık.

Mevcut durumda, kooperatif tasfiye halinde. Şahsi tapularını almış insanların kooperatife üye olma zorunluluğu yok. Üye olursanız da arazi başına 15TL aylık aidatınız var.

Bölgede 650 civarı bitirilmiş villa mevcut, gittikçe artan bir ivme ile de bu sayı çoğalıyor. Örneğin, kooperatif yöneticileri ile yaptığımız sohbetlerden edindiğim bilgilere göre, Ağustos 2014 sonundan, Ekim 2014 başına kadar geçen sürede, 30 civarında villa inşaatı başlamış.

Bölgede alt yapı mevcut. Su şebekesi kooperatife ait. Zamanında açılan çok büyük artezyen kuyusundan, bölgedeki evlere su veriliyor. Tabiki ücrete tabi. ruhsatınızı göstererek su bağlanmasını istediğinizde, hemen gelip suyunuzu bağlıyorlar.

Genel anlamda herşey olumlu gibi görünen bu yerde, hiç mi diken yok diyeceksiniz. elbetteki var. 650-700 hanenin olduğu yerde sorun yok diye düşünmek çok safça olur.

Şahsen tespit ettiğim tek olumsuz husus, mevcut kooperatif yönetimi ile muhaliflerin gruplaşmaları. Yönetim, olanaklar elverdiği kadarı ile her şeyi mükemmel idare ettiğini beyan ediyor, muhalif grup ise her şeyin çok kötü yapıldığını, kendilerinin yönetmesi durumunda çok daha iyi olacağını iddia ediyor. 

Kimin haklı, kimin haksız olduğunu şimdiden bilmemiz imkansız ancak bildiğimiz şey, biz huzur, sadelik ve sükunet arıyoruz. Didişmek isteyenlerin yolu açık, kapımızdan ırak olsun.

Ve son bir bilgi. Yerleşik yaşayan nüfusun büyük kısmı İngiliz vatandaşları. Yurt dışından göç edip, temelli dönmek isteyenler ve diğer ülkelerin vatandaşları da diğer kısmı oluşturuyor. Edindiğim bilgiye göre, aynı bizim gibi sırf büyük şehir kaosundan kaçıp kurtulmak istediği için yerleşen aileler de mevcut.